Witlof-aardappel schotel

In combinatie met onze weekactie van volgende week (1).

Info:

• Hollands

• Over gerecht

• 60 minuten

• 4 personen

Ingrediënten:

• 2 el olijfolie

• 5 plakjes deeg voor hartige taart (pak 450 g diepvries), ontdooid

• 500 g aardappelen, geschild

• 600 g witlof

• 1 ui, gesnipperd

• 3 eieren, losgeklopt

• 1 beker slagroom (250 ml)

• 1 pakje gerookt ontbijtspek (125 g)

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de vorm in met 1 el olie en bekleed deze met het deeg. Druk de plakjes

goed tegen elkaar aan. Snijd de aardappelen in plakken van 1 cm dik. Kook deze 10 min. in water met zout. Laat de

aardappelen uitlekken en afkoelen. Snijd de onderkant van het witlof, verwijder de harde kern en haal de blaadjes

los. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de ui kort. Voeg het witlof toe en bak al omscheppend 8

min. Breng op smaak met peper en zout. Doe de eieren, de slagroom, peper en zout in een kom. Meng er het

witlof en de aardappelen door en schep in de vorm. Bedek met het spek. Bak de taart 35 min. in het midden van de

oven. Dek de taart af met aluminiumfolie als het spek te donker wordt.

U kunt de taart 1 dag van tevoren bereiden. Laat de afgebakken taart afkoelen en bewaar afgedekt met

vershoudfolie in de koelkast. Warm de taart op de dag zelf 20 min. op in een voorverwarmde oven op 160 °C.